Trouwen in tijden van Covid-19

Wat betekent het Coronavirus voor jullie bruiloft?

Door Joséphine Kurvers | I Shoot Weddings


Geplaatst op 1 mei, 2020


Trouwen en het Coronavirus

Hoera, je bent eindelijk verloofd! Het plannen van jullie grote dag kan eindelijk beginnen. Maar toen dook het Coronavirus in maart 2020 ook in Nederland op en de dag waar je al zo lang naar toeleeft dreigt in het water te vallen. Misschien hebben jullie de bruiloft al moeten verplaatsen of maken jullie je zorgen of jullie trouwdag überhaupt door kan gaan binnenkort. Of zijn jullie net verloofd en twijfelen jullie of jullie nu al kunnen beginnen met het plannen van jullie trouwdag? Ik kan me goed voorstellen dat deze onzekerheid over de mooiste dag van je leven je erg verdrietig maakt. Omdat de huidige maatregelen het onmogelijk maken dat ik jou een dikke knuffel kan geven deel ik hier de mogelijkheden en tips voor het plannen van jullie bruiloft om je te helpen in deze bizarre tijd van Covid-19.

Wat mag er wel?

Momenteel zitten we in een lockdown tot en met in ieder geval 19 januari 2021. Toch is het mogelijk om nog steeds te trouwen, onder de volgende voorwaarden

 • Bij de huwelijksvoltrekking mogen maximaal 30 gasten aanwezig zijn. Dit is inclusief kinderen, maar exclusief personeel.
 • De anderhalvemeterregel dient gewaarborgd te blijven
 • Het is niet toegestaan om buiten bij elkaar te zijn in groepen van meer dan 2 personen, uitgezonderd personen die samen op 1 woonadres wonen. Je mag dus na de huwelijksvoltrekking niet samen komen met alle 30 gasten.
 • Het is dus momenteel niet mogelijk om met de gasten te proosten, taart te eten, of feest te vieren, ook niet buiten.
 • Voor een huwelijksvoltrekking als onderdeel van het belijden van een geloof of levensovertuiging gelden de regels die gelden voor religeuze of levensbeschouwelijke samenkomsten.

Wat kun jij doen om de trouwbranche te helpen?

Besloten om jullie bruiloft te verplaatsen? Dat is niet alleen voor jullie vervelend, maar ook voor alle leveranciers in de trouwbranche. Zij krijgen namelijk te maken met verlies aan inkomsten door annuleringen en verplaatsingen.

Bijzondere trouwdatums, vrijdagen en zaterdagen, vooral in het trouwseizoen dat loopt van mei tot half oktober, zijn nu nog sneller dan ooit volgeboekt. Maakt de exacte trouwdatum voor jullie niet zoveel uit? Dan kun je de trouwbranche helpen door jullie bruiloft te verplaatsen naar een maandag, dinsdag, woensdag of zondag.

Willen jullie dit jaar nog trouwen? Plan dan een kleurige herfstbruiloft in oktober of romantische winterbruiloft in november of december. Op deze manier kunnen trouwleveranciers meer bruidsparen bedienen en help je ze een handje te compenseren voor de gemiste inkomsten in 2020. Bovendien is de kans groter dat jullie favoriete leveranciers op deze dagen nog beschikbaar zijn. Op veel locaties is het doordeweeks ook een stuk rustiger, waardoor jullie veel makkelijker mooie trouwfoto's kunnen maken op jullie favoriete plek.

Tenslotte, is trouwen in het laagseizoen en doordeweeks trouwen vaak goedkoper. Zo zijn jullie voordeliger uit en helpen jullie de trouwbranche. Een echte win-win situatie! Ook ik bied een gereduceerd tarief aan op alle dagen in het laagseizoen en op zondag tot en met woensdag in het hoogseizoen.Voor de bruidsparen die hun bruiloft hebben moeten verplaatsen

Wat ontzettend balen dat ook jullie jullie bruiloft moeten verplaatsen. Hebben jullie al nagedacht of jullie alsnog dit jaar willen gaan trouwen of pas volgend jaar?

Willen jullie toch nog stilstaan bij jullie oorspronkelijke trouwdatum? Dan is het een leuk idee om op deze dag iets leuks te organiseren, zoals een mooie boottocht, een romantische picknick of een avontuurlijke wandeling. En boek voor deze dag een trouwfotograaf die dit – op gepaste afstand - voor jullie vastlegt. De foto’s kunnen jullie vervolgens gebruiken voor de Change the Date kaarten om jullie gasten op een unieke manier op de hoogte te brengen van jullie nieuwe trouwdatum.

Is jullie trouwdatum al geweest? Dan is het alsnog een mooi idee om een change the date shoot met een trouwfotograaf te boeken. Dit is zeker aan te bevelen als jullie nu nog geen fotograaf hebben geboekt. Op deze manier kunnen jullie op een laagdrempelige manier kennis maken met fotograaf en de werkwijze. De beelden kunnen jullie bijvoorbeeld ook gebruiken om jullie trouwlocatie mee te versieren of om af te spelen in een slideshow tijdens jullie trouwfeest.

Waarom is het beter om nu al een trouwfotograaf te boeken?

Na het vastzetten van een trouwdatum en het boeken van een trouwlocatie, gaan de meeste verloofde koppels op zoek naar een fotograafdie deze dag gaat vastleggen. Want de herinneringen aan jullie grote dag mogen zeker niet ontbreken.

Tijd is zeker in deze tijd van het Coronavirus van essentieel belang. Hebben jullie al een trouwdatum, maar nog geen trouwfotograaf? Of is de trouwfotograafdie jullie geboekt hadden, niet meer beschikbaar op jullie nieuwe datum? Dan is het echt de hoogste tijd om op zoek te gaan naar een trouwfotograaf.

Populaire trouwdatums en dagen zijn als eerste volgeboekt. Zeker in deze tijd, waarin veel bruiloften zijn verplaatst, is het aanbod van bruidsparen voor deze data veel groter. Willen jullie trouwen op een specifieke datum? Wacht dan niet langer en boek alvast een trouwfotograaf. Het zou ontzettend zonde zijn als jullie geen trouwfotograaf meer zouden kunnen boeken op deze speciale dag. Boek jullie favoriete trouwfotograaf zo snel mogelijk en maak met zowel de fotograaf als met al jullie andere leveranciers, goede afspraken over het eventueel verplaatsen van jullie bruiloft.

Alternatieve manieren van trouwen in tijden van Corona

Niemand weet natuurlijk hoe de situatie rondom het Coronavirus zich gaat ontwikkelen de komende tijd. Hoe lang de maatregelen blijven gelden is lastig te zeggen. Daarnaast bestaat het risico bestaat natuurlijk dat de maatregelen weer aangescherpt worden.

Hoe dan ook blijft de anderhalvemeterregel voorlopig van kracht en wellicht past dit totaal niet bij hoe je je de mooiste dag van je leven hebt voorgesteld. Misschien willen jullie ook wel dierbaren uitnodigen die tot de risicogroep behoren maar nu niet naar jullie bruiloft durven te komen of hebben jullie familie in het buitenland die nu niet naar Nederland kunnen afreizen. Ik kan me voorstellen dat jullie voor lastige dilemma’s komen te staan: toch trouwen met 1,5 meter afstand, zonder bepaalde dierbaren of toch de bruiloft uitstellen? Ondanks alle beperkingen zijn er ook mooie alternatieve manieren van trouwen.

Naast dat een kleine intieme bruiloft, met een beperkt aantal gasten, een optie is, is een elopement ook een mogelijkheid. Misschien ken je het begrip uit de film: een verliefd stel knijpt er stiekem tussen uit om te trouwen in Las Vegas, Parijs of Rome. Nu hoeft een elopement niet stiekem te zijn en slechts te bestaan uit jullie twee. Een paar dierbaren die erbij zijn kan natuurlijk best. Ook kan een elopement gewoon plaatsvinden in Nederland. Het is tevens de perfecte gelegenheid om alle tradities en opgelegde verplichtingen door anderen overboord te gooien. Maak gebruik van de gelegenheid om jullie liefde op jullie eigen unieke manier te vieren. Wat dacht je van trouwen op een verlaten strand, op een rooftop met prachtig uitzicht, of een bijzondere plek die voor jullie van betekenis is? Wanneer de trouwdatum voor jullie van belang is, is een elopement een goed alternatief. Zo kunnen jullie toch trouwen op de datum die voor jullie zo speciaal is of omdat jullie nu graag willen trouwen in verband met bijvoorbeeld jullie kinderwens, zwangerschap of verhuizing naar het buitenland.

Met een minimony trouw je op de door jullie gekozen trouwdatum, maar bewaren jullie het trouwfeest voor een later moment. Het is eigenlijk een elopement met een feest op een andere datum. Zo kun je je trouwkleding nog een tweede keer dragen of heb je een goede reden om een extra (korte) jurk te kopen voor het feest. Ook kun je tijdens het feest beelden - foto’s in een slideshow of een highlightfilm - tonen van de ceremonie aan de mensen die er niet bij konden zijn.

Toch trouwen op korte termijn zonder (een gedeelte) van jullie dierbaren maar hen er toch van laten genieten? Laat dan jullie ceremonie vastleggen op film met audio. Deze film kunnen jullie dan later aan degenen die er niet bij konden zijn, laten zien. Of stuur hen de film op USB-stick toe? Dat is pas een bijzonder cadeau! Het is natuurlijk ook mogelijk om de ceremonie uit te zenden via een livestream. Zo kunnen jullie ontbrekende dierbaren er toch bij zijn.

Of je nu kiest voor het verplaatsen van jullie bruiloft of een alternatieve manier van trouwen, bepaal voor jezelf wat het allerbelangrijkst is. Is het de datum? Zijn het de gasten? Doe je liever afstand van tradities en kies je voor een unieke elopement? Hecht je waarde aan een groot feest of juist niet? Pas hier jullie trouwplannen op aan.

Wanneer jullie de trouwdatum moeten verplaatsen door het Coronavirus

Het kan helaas toch gebeuren dat jullie de bruiloft moeten verplaatsen door nieuwe maatregelen in verband met Covid-19. Houdt bij het verplaatsen rekening met:

 • jullie prioriteiten: is de dag en het seizoen belangrijk voor jullie?
 • wat is financieel mogelijk is
 • de afspraken met jullie leveranciers
 • jullie leveranciers; overleg de nieuwe datum altijd met hen
 • het op de hoogte brengen van jullie gasten
 • de datum in jullie trouwringen
 • jullie trouwkleding (zeker wanneer je zwanger bent)
 • de trouwkleding van eventuele kinderen
 • het annuleren van de huwelijksreis

Hoe ik als trouwfotograaf jullie bijsta in deze tijd van Covid-19

Op welke manier jullie ook willen gaan trouwen, ik neem graag alle zorgen en drempels rondom het boeken van een bruidsfotograaf voor jullie weg. Ik wil de risico’s voor jullie zo klein mogelijk maken, zodat jullie verzekerd zijn van een fotograaf voor jullie bruiloft, op de volgende manieren:

 • Moeten jullie in verband met de maatregelen rondom het Coronavirus de bruiloft verplaatsen? Dan mogen jullie kosteloos verplaatsen, ook als de bruiloft verschuift naar een ander jaar.
 • Wanneer ik niet beschikbaar ben op jullie nieuwe trouwdatum, regel ik een vergelijkbare trouwfotograaf uit mijn netwerk voor jullie die in mijn plaats jullie bruiloft vastlegt. De nabewerking van de beelden en het maken van het trouwalbum zal ik voor jullie doen. Zo ontvangen jullie beelden die zo dicht mogelijk bij mijn manier van werken ligt.
 • Ik hanteer gereduceerde tarieven voor bruiloften op alle dagen in het laagseizoen (oktober tot en met april) en op zondag tot en met woensdag in het hoogseizoen. Neem contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.
 • Jullie kunnen bij mij terecht voor een Change the Date shoot, zowel in de vorm van foto's als film of een combinatie van beide.
 • Ik leg jullie elopement of minimony natuurlijk ook graag voor jullie vast. Willen jullie dat ik jullie trouwfeest dat op een andere datum plaatsvindt ook vast leg? Dan is het mogelijk om het aantal uren fotografie te verdelen over 2 dagen, zonder bijkomende kosten.
 • Met liefde verzorg ik een video-opname, inclusief audio, van jullie ceremonie. Zo kunnen de gasten die er niet bij kunnen zijn jullie huwelijksvoltrekking toch zien.
 • Afhankelijk van de mogelijkheden op jullie trouwlocatie, kan ik een livestream van jullie bruiloft verzorgen zodat jullie dierbaren er digitaal bij kunnen zijn.
 • Samen onderzoeken we de beste oplossing voor de groepsfoto's, waar iedereen zich goed bij voelt
 • Uiteraard neem ik alle regelgeving in acht en waarborg ik de 1,5 meter afstand. Met mijn telelens kan ik vanaf grote afstand fotograferen.

Willen jullie vrijblijvend bespreken wat ik voor jullie kan betekenen voor jullie bruiloft en een offerte op maat ontvangen? Plan dan een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

Neem contact met mij op