Zomerse tuinbruiloft Victor & Sandra

Met een emotionele ceremonie in de De Oude Willibrorduskerk Waalre

Door Joséphine Kurvers | I Shoot Weddings


Geplaatst op 14 september, 2019Op een zonnige zaterdagmiddag eind maart ontmoet ik Victor en Sandra bij hen thuis in Eindhoven. Het is een warm welkom in hun pas verbouwde stulpje met gebak uit Roemenië, waar Victor vandaan komt. Op dat moment staan alleen de locatie en het tijdstip voor de ceremonie vast. Het feest zal naar alle waarschijnlijkheid in de tuin bij het huis van de vader en stiefmoeder van Sandra plaatsvinden, waar zij ook een bed and breakfast runnen.


De kennismaking

Victor en Sandra zijn heel ontspannen wat betreft hun aankomende bruiloft en willen vooral een mooie dag hebben met hun familie en vrienden. Helaas zullen er ook twee dierbaren op deze heugelijke dag ontbreken: de moeder van Sandra en Victors zusje zijn lang geleden al overleden. Ze willen de liefde hoe dan ook vieren en delen. Om diezelfde reden, geven ze aan dat ze liever ook geen uitgebreide fotoshoot willen op deze dag. Dat zou afgaan van de kostbare tijd met hun dierbaren. Bovendien zal Sandra dan ruim 7 maanden zwanger zijn en lijkt een fotoshoot tijdens de grote dag hen teveel van het goede. We hebben er daarom voor gekozen om de reportage na de bruiloft op een rustiger moment te doen. Eigenlijk zijn alle wensen snel doorgesproken en gaat het gesprek over hele andere dingen. Heel gezellig, alsof we elkaar al langer kennen.

Het contact met Joséphine verliep zowel voor, tijdens als na de bruiloft uitstekend. Van tevoren hebben we een kennismakingsgesprek gehad om elkaar te leren kennen en het een en ander door te spreken. Onze persoonlijke wensen kwamen uitgebreid aan bod en Joséphine gaf ons ook ideeën ter overweging mee. Ze was vriendelijk en maakte een gedreven indruk. Wat ons goed is bijgebleven, is dat Joséphine oprecht interesse had in ons en onze trouwdag. Na het kennismakingsgesprek hebben we de ideeën verder uitgewerkt en hebben we afspraken gemaakt. Joséphine is de afspraken altijd keurig nagekomen. Op de dag zelf was Joséphine goed voorbereid aanwezig en heeft ze alle gebeurtenissen vanuit verschillende hoeken vastgelegd.

Victor (31) & Sandra (30), Eindhoven


Victors en Sandra's grote dag

In de aanloop naar de bruiloft toe hebben we goed contact met elkaar gehouden. Dat is maar goed ook, want de bruiloft is toch iets uitgebreider geworden dan het bruidspaar in maart nog voor ogen had. Zo wilden ze toen nog met een intiem gezelschap ergens iets gaan eten na de receptie. Maar om geen abrupt einde te maken aan de dag en omdat het koppel liever geen mensen wegstuurt van het feest, is er geen concrete eindtijd voor het feest. Voor de gasten hebben Sandra en Victor een foodtruck geregeld voor het diner.

Van het huis van Victor en Sandra, waar de bruidegom zich klaarmaakt met zijn Roemeense familie en vrienden, rijd ik naar de feestlocatie voor vandaag: het huis van de ouders van Sandra. In een van de prachtige kamers van de B&B die zij hier runnen krijgt de bruid haar haren en make-up prachtig gedaan. Het lijkt Sandra een leuk idee om een foto van haar mooie jurk te maken in een van de bomen in de tuin. Ik bedenk me geen seconde en vraag of er ergens een ladder is. Zowel Sandra’s tante als de vriend van de ceremoniemeester schieten me te hulp. Veel tijd heb ik niet, want het is al snel tijd om de jurk aan te trekken.


De ceremonie

In een bakfiets brengt Sandra’s vader haar naar het kerkje in Waalre waar de ceremonie zal plaatsvinden. Terwijl iedereen vol spanning wacht op de bruid, spelen vrienden van het bruidspaar muziek in de kerk voor de gasten. Als Sandra wat later dan gepland met haar vader aan het pad richting de kerk verschijnt, stopt de muziek en valt het geroezemoes stil. De emoties zijn goed te voelen als vader en bruid gearmd naar de ingang lopen. Vanuit de deuropening zie ik vooral hoe de trotse vader het niet drooghoudt. Als ze dan samen de kerk binnenkomen verandert de brok in mijn keel in natte ogen. Ik weet hoe gelukkig, maar ook hoe verdrietig dit moment is, omdat Sandra’s moeder niet bij deze bijzondere dag aanwezig kan zijn. Ik begrijp die pijn, en ik besef op dat moment, dat wanneer ik ooit zal trouwen, ik dit moment net als Sandra niet met mijn beide ouders kan delen, omdat hij vorig jaar helaas is overleden. Dat kan ik verbergen achter mijn camera, terwijl ik toch blijf invoelen in het moment, waardoor ik de liefde en de emotie tussen vader en dochter prachtig weet te vangen.

De ceremonie is bijzonder en vol hoogtepunten. De gezamenlijke vriendin die hen samen heeft gebracht, vertelt het begin van hun liefdesverhaal tot in detail. Vrienden spelen nog een prachtig muziekstuk. Sandra pakt Victor bij de hand, samen staan ze op en dansen alsof niemand kijkt. Dit moment is even van hen. Er volgt luid applaus en dan is het tijd voor het bruidspaar om hun geloften uit te spreken. Victor belooft gekscherend dat hij het steeds maar te laat komen van Sandra altijd zal accepteren, zelfs op hun trouwdag. Er klinkt viool- en pianomuziek in de kerk als de ringen stuk voor stuk op het handgemaakte kussentje langs alle gasten worden doorgegeven. Iedereen zegent de trouwringen met een wens voor het bruidspaar, waarna Victor en Sandra volmondig ja tegen elkaar zeggen en officieel man en vrouw zijn. De liefde viert hoogtij deze dag.

Persoonlijk hechten wij veel waarde aan foto’s die niet alleen de gebeurtenissen, maar ook de sfeer van deze gebeurtenissen vastleggen. Joséphine heeft dit knap gedaan. Haar foto’s hebben de emoties van de dag op een mooie manier weten te vangen: tranen van ontroering, spontane lachjes, liefdevolle omhelzingen, een stiekeme kus... De foto’s geven weer hoe de dag écht was. Daarnaast is de focus van de foto’s mooi scherp, ook bij de foto’s van de ceremonie in de schaars belichte kerk. Joséphine heeft ook mooi gebruik gemaakt van licht-donker contrast, waardoor sommige details extra worden benadrukt.

Victor (31) & Sandra (30), Eindhoven


De receptie en het trouwfeest

Bij het verlaten van de kerk begroeten hun geliefde familie en vrienden al bellenblazend het kersverse echtpaar. Nu neemt Victor Sandra mee in de bakfiets. Het is tijd om dit geluk te vieren in de prachtige tuin van de ouders van Sandra. Een heerlijke lunch staat klaar, terwijl de zon volop schijnt, ondanks de slechte weersvoorspellingen van eerder die week. Na de lunch is het tijd voor taart. Alle gasten hebben zelf allerlei lekkere taartjes meegenomen, zodat er voor ieder wat wils is. Maar die vallen in het niet bij de grote bruidstaart die Victor en Sandra aansnijden. Natuurlijk voeren ze elkaar een hapje, gevolgd door een kus. Terwijl iedereen aan de mooi versierde tafels in de grote tuin geniet van deze zoete lekkernijen, snoepen de nichtjes van Victor stiekem de aardbeien van het gebak dat is overgebleven.

Er zijn speeches met prachtige verhalen over het bruidspaar, een grappig optreden door de broers van Sandra met liedjes speciaal gemaakt voor deze dag, en zelfs Victor speelt met vrienden prachtige muziekstukken. Iedereen is verrast als een goede vriend van Victor opeens de microfoon pakt en opera begint te zingen. Om kippenvel van te krijgen. De opa van Sandra steelt pas echt de show met zijn vertederende speech en gezongen liedjes. Omdat hij de neiging heeft er een heel lang verhaal van te maken, hebben familieleden stiekem wat blaadjes waarop zijn teksten staan weggepakt. Hij lijkt het gelukkig niet door te hebben. Daarna volgt er hilarische quiz met vragen over het bruidspaar, waarbij iedereen via een app mee kan spelen. Sandra’s stiefmoeder scoort de meeste punten. Al dat nadenken maakt hongerig, dus het is maar goed dat de steenoven van de foodtruck inmiddels goed is opgewarmd, zodat iedereen even later kan genieten van de overheerlijke pizza’s. Er wordt nog gezellig nageborreld, nadat de zon allang onder is gegaan.

Leveranciers van deze bruiloft


De trouwfoto's

Bekijk de trouwfoto's van Victors en Sandra's bruiloft hieronder:

Bekijk ook de foto's van Victors en Sandra's postweddingshoot, 6 weken na hun bruiloft, in Nationaal Park de Maasduinen.

Postweddingshoot Victor en Sandra