Trouwfilm Pim & Linda

Romantisch bruidsweekend in Italiaanse stijl

Door Joséphine Kurvers | I Shoot Weddings


Geplaatst op 23 november, 2019Als kind maakte ik met mijn moeder weleens stop-motion en tekenfilmpjes. Later op de middelbare school maakte ik voor schoolopdrachten langere films, waarbij ik dan ook graag voor de camera verscheen. Ik had dan vooral veel plezier in het bedenken van een verhaal en het editen achteraf. Het was altijd ludiek, waardoor de hele school het er nog wel een tijd over had.

Uiteindelijk kreeg toch de fotografie een grotere plek in mijn hart toen ik eenmaal besloot naar de Fotoacademie te gaan. Sterker nog, film had ik afgezworen. Ik was fotograaf, vond ik. Toch moest en zou ik de films die (fotograaf) Anton Corbijn de afgelopen jaren maakte per se in de bioscoop zien. Door de jaren heen kreeg ik vaker te horen dat ik misschien meer een filmmaker ben die fotografeert en ik begon vooral in mijn vrije werk te zien dat de afzonderlijke beelden ook filmshots zouden kunnen zijn. Ook al ben ik afgestudeerd als fotograaf, ik zie mezelf nu meer in ruimere zin als beeldmaker of als beeldend kunstenaar. Of ik nu met stilstaand of bewegend beeld werk, mijn benadering en kijk op de wereld zal altijd hetzelfde blijven. Daarom ben ik weer gaan experimenteren met het maken van stop-motion filmpjes en film in mijn vrije werk.

Het leek me ook zeker de moeite waard om te onderzoeken of ik als beeldmaker en bruidsfotograaf bruidsparen een extra dimensie aan hun dag kan geven door ook te werken met bewegend beeld. Via Facebook kom ik in contact met Linda. Zij en haar aanstaande, Pim, hebben last minute besloten om toch een videograaf in te huren voor hun bruiloft en ze willen mij de kans geven om hun bruiloft om hun speciale dag in bewegend beeld vast te leggen. Ik ben hen ontzettend dankbaar voor dit vertrouwen. Een week voor de bruiloft spreek ik de aanstaande bruid telefonisch. Linda vindt het heel fijn dat ik ook Limburgs spreek, net als zijzelf, de familie, vrienden en de fotograaf. Het voelt als thuis. Als ze dan ook nog benoemt dat ik zal slapen in de Napoleonsuite op de boerderij die ze voor de bruiloft hebben afgehuurd, is de cirkel rond. Napoleons vrouw heette ook Joséphine. “Het lijkt wel alsof het zo moet zijn”, zegt Linda lachend.

Wat een geweldig persoon is Joséphine. Ze voelt eerder aan als een gast uit je nauwe familie- en vriendenkring dan een buitenstaander. Daarom voelt het ook niet ongemakkelijk en hebben wij in de video stukken gezien waarvan we niet eens bewust waren van haar aanwezigheid. Dan doe je het goed!

Linda (38) & Pim (36), LandgraafOp vrijdag 21 juni 2019, een dag voor de bruiloft, reis ik af naar Gillishof hoeve in het Zuid-Limburgse Bocholtz. Als ik kennismaak met Linda en Pim is het eigenlijk alsof ik ze al jaren ken. Ze zijn allebei heel vriendelijk en gastvrij. Vandaag komen de naaste familieleden van het koppel aan die net als ik op de hoeve blijven slapen. Ook wordt de locatie versierd en ’s avonds is er een diner in Italiaanse stijl met heerlijke salades en versgebakken pizza’s. Deze momenten gebruik ik vooral om deze dierbaren beter te leren kennen, zodat ze zich op mijn gemak voelen als ik morgen de hele dag met een camera rondloop die zowel beeld als geluid vastlegt. Om mijn camera zo stabiel mogelijk te kunnen houden tijdens het filmen heb ik hiervoor een speciaal filmstatief aangeschaft. Dus ik maak deze avond ook van de gelegenheid gebruik om alle functies ervan uit te proberen.

Na een heerlijke nacht in de Napoleonsuite is het tijd voor het echte werk. Om 10 uur ’s ochtends wordt Linda prachtig opgemaakt en krijgt ze een heel mooi bruidskapsel. Ik merk dat ik geniet van het filmen. Als fotograaf sta je altijd op scherp om de onverwachte momenten vast te leggen. Met filmen kun je naar een hoogtepunt toewerken zonder dat je bang hoeft te zijn dat je het moment mist. Dat werkt wat rustiger, maar ik hou ook van die adrenalinekick als je daadwerkelijk dat speciale moment in een foto hebt weten te vangen.

Na de first look, waarbij Pim zijn prachtige bruid voor het eerst ziet, stap ik met hen in de witte Rolls Royce. Het glooiende Limburgse heuvellandschap waar we doorheen rijden leent zich perfect voor mooie tussenbeelden voor de film straks. En als Linda en Pim alleen nog maar oog voor elkaar hebben op de achterbank leg ik dat ook vast.

De ceremonie die in de Cellebroederskapel in Maastricht plaatsvindt, leg ik in zijn geheel vast. Ook de audio, zodat het bruidspaar later alles nog een keer opnieuw kan beleven. Dan is het tijd voor de fotoshoot in het centrum van de Limburgse hoofdstad. Ik geef de fotograaf de ruimte en gebruik vooral de momenten tussendoor om de connectie en liefde tussen Pim en Linda op bewegend beeld vast te leggen.Daarna keren we terug naar de hoeve waar iedereen bij kan komen onder het genot van een hapje en drankje op deze zonovergoten zaterdag. Dit soort momenten lenen zich perfect voor mooie overzichtshots. Die kan ik straks goed gebruiken voor rustpunten in de film. Na een zeer uitgebreide en overheerlijke Italiaanse barbecue is het tijd voor het trouwfeest. Het kersverse bruidspaar verrast iedereen met een heuse openingsdans op L.O.V.E. van Michael Bublé. En dan barst het feest echt los op de dansvloer. Het is een waar genot om dit te filmen. Er komen nog allerlei grappige feestartikelen voorbij, zoals opblaasbare muziekinstrumenten en maskers met gekke gezichten. Terwijl ik in lach schiet bij de aanblik van deze taferelen kan ik vertrouwen op het statief. De camera blijft hoe dan ook stabiel. Wat fijn! Als om 1 uur ’s nachts het laatste nummer door de boxen schalt, rollen er tranen van dankbaarheid over de wangen van Linda. Wat een mooie dag was dit en wat heb ik een boel prachtige beelden geschoten. Later, tijdens het editen van de film, kijk ik met veel plezier de beelden terug. De muziek die ik bij voor de film heb uitgezocht is te kort voor de hoeveelheid beelden die wat mij betreft toch echt in de highlightfilm horen. Ik zoek nog drie nummers uit voor de clip om zo het complete verhaal te kunnen vertellen. Juist met het oog op het bruidspaar heb ik deze lange versie gemaakt die alle bijzondere momenten voor hen bevatten. Om toekomstige bruidsparen aan te spreken heb ik ook een kortere versie gemaakt met echt alleen de meest ultieme hoogtepunten.


Bekijk hier de volledige highlight film van Pim en Linda


Ik heb met veel plezier de bruiloft van Pim en Linda gefilmd. Ik ben zo blij dat ze me deze kans hebben gegeven. Nu weet ik zeker dat ik ook met bewegend beeld bruidsparen een bijzondere herinnering kan geven vanuit mijn unieke blik op de wereld. Of ik nu fotografeer of film, ik beweeg altijd mee in het gevoel van de dag en blijf op dezelfde manier kijken. Zodat ik niet hoef te zoeken naar de mooie momenten, maar zodat ze me altijd zullen vinden om vastgelegd te worden.

Wil je ook een mooie trouwfilm van jullie bruiloft? Plan dan een digitale date met mij in en ontvang een plan afgestemd op jullie bruiloft, zodat geen enkele herinnering aan jullie grote dag gemist zal worden.

Laat je betoveren

Leveranciers van deze bruiloft