Zomerbruiloft Menno & Erica in Amsterdam

Regen op je bruiloft brengt geluk

Door Joséphine Kurvers | I Shoot Weddings


Geplaatst op 12 oktober, 2019Het is zaterdag 13 juli 2019 en ik ben te vroeg op de trouwlocatie in Amsterdam. Ik neem alvast een kopje koffie en laat de bruid weten dat ik er al ben. Ze stuurt me een berichtje dat het aan haar kant minder voorspoedig verloopt. De visagist heeft veel meer tijd nodig dan ze gepland hadden. Ondertussen versieren familieleden van het bruidspaar de locatie met bloemen en ballonen. Na een half uur komt Erica gestresst binnenlopen. Ze verontschuldigt zich dat we hierdoor later met de fotoshoot moeten beginnen. Het is helemaal geen probleem dat ze wat later is, want we hebben ruim de tijd en na dagen met supertropische temperaturen komt het vandaag met bakken uit de lucht. Eerder beginnen was niet eens een optie. Erica hoop dat het gaat lukken om buiten foto’s te maken, ook al hebben we tijdens ons kennismakingsgesprek besproken dat we in geval van nood of in de kerk of in de bar waar de borrel plaatsvindt foto’s kunnen maken.

Gelukkig is het na een kwartier wel droog. Het voordeel van dat het net geregend heeft is dat er geen stofdeeltjes in de lucht zitten, waardoor je een mooier contrast in de foto’s krijgt. De bewolking zorgt voor mooi diffuus licht, terwijl zonovergoten dag voor lelijke schaduwen kan zorgen. Eigenlijk zijn alle omstandigheden ideaal voor de fotoshoot. En de Fransen zouden zeggen: “Mariage pluvieux, mariage heureux”, wat zoiets betekent als: regen op je trouwdag zorgt voor een gelukkig huwelijk.

Ik vraag de beste vriendin van Erica mee om de bruidsjurk van de grond te houden, zodat deze niet vies wordt door de natte straat. In de wat rustigere straatjes in de buurt van de locatie maak ik mooie portretten van de bruid. Ik maak gebruik van het mooie groei dat tegen de huizen aan groeit. Daarna voegt de bruidegom zich bij zijn bruid. Op een van typische Amsterdamse bruggetjes fotografeer ik het paar. De beste vriendinnen van Erica voegen zich bij dit tafereel, maar na een paar foto’s moeten we de shoot afbreken. Het begint opnieuw te regenen Ik zie dat Erica zich zorgen begint te maken. Ik stel de bruid gerust dat we na de ceremonie nog tijd hebben om de portretten met de familie te maken.

She speaks fluent English with plenty of experiences so it was perfect for me. I had no issue to communicate with her throughout the planning until the big day. She listened what we want and prepared it very well. I felt so lucky to have her on my special day and highly recommend her to anybody who is looking for a decent photographer!

Menno (45) & Erica (36), Amsterdam

Onder paraplu’s lopen we naar de nabijgelegen Amstelkerk voor de ceremonie. Erica is afkomstig uit Zuid-Korea en daarom is de plechtigheid in het Nederlands én in het Engels. Vrienden van het bruidspaar en de moeder van Erica spreken hun liefdevolle wensen uit over het koppel, waardoor zelfs de lijm van de nepwimpers van Erica loslaten. Ook de muziek die de ouders van Menno maken zorgt voor ontroering in de kerk. Na het ja-woord is Erica dan ook toe aan een make-up touch-up door haar beste vriendin.

Na de ceremonie is het gelukkig droog. Bij de feestlocatie naast de kerk geeft een van Menno’s getuigen een hilarische speech waarbij hij de draak steekt met Menno. Hij sluit af met wat bemoedigende woorden voor het pasgetrouwde stel, omdat hij weet dat een huwelijk ook moeilijke tijden kent. Er wordt geproost met champagne terwijl ik ondertussen een geschikte plek zoek voor de groepsfoto. Om de grote groep gasten goed op de foto te krijgen ga ik op een stoel staan. Daarna maak ik alsnog de portretten van het bruidspaar met kleinere groepjes familieleden en vrienden. Net als ik alle portretten heb kunnen maken, begint het toch weer te regenen, waardoor iedereen haast maakt om te schuilen onder de parasols op het terras waar de receptie plaatsvindt.

Terwijl de gasten genieten van de borrel, trekt Erica een meer comfortabele jurk aan. En dan maakt de regen eindelijk plaats voor zonnestralen. De parasols op het terras, die eerder nog als paraplu’s dienden, kunnen nu gelukkig dicht zodat Erica in de zonneschijn met haar kersverse man de cadeaus kan uitpakken.

Zelfs regen kan de foto’s van de mooiste dag uit je leven niet verpesten. Er zijn altijd momenten waarop het toch even droog is en in het geval dat het qua planning niet mogelijk is om op die momenten te fotograferen vind ik altijd wel een binnenlocatie om foto’s te maken. Zelfs bij zonnig weer is een binnenlocatie handig om achter de hand te hebben. Want ook felle zon kan roet in het eten gooien. Niemand wil trouwfoto’s met dichtgeknepen ogen en harde schaduwen in het gezicht. Daarom bespreek ik altijd een back-uplocatie met het bruidspaar voor de fotoshoot. En voor de echte avonturiers onder ons: fotograferen in de regen levert spectaculaire beelden op. Dus regen is zeker niet iets waar je je zorgen om hoeft te maken op je trouwdag.

Bekijk de foto's van Menno's en Erica's bruiloft hieronder:

Wil je meer weten over mijn werkwijze als bruidsfotograaf? Lees meer over de mogelijkheden en mijn werkwijze op de pagina over:

Bruidsfotografie