Luxe romantische bruiloft Rob & Inge

Met een waanzinnige vuurshow als afsluiter

Door Joséphine Kurvers | I Shoot Weddings


Geplaatst op 21 augustus, 2019Tijdens de opleiding aan de Fotoacademie werd er weleens om studenten gevraagd die een bruiloft wilden fotograferen. Zo fotografeerde ik mijn eerste bruiloft al in 2012. Maar na een aantal keren besloot ik dat bruidsfotografie niet aan mij besteed was. Ik fotografeerde die bruiloften vanuit een gevoel dat ik dat op een bepaalde manier moest doen, vanuit een bestaand en overheersend beeld dat er van bruidsfotografie is.

In de tussentijd ontwikkelde ik mijn eigen manier van kijken naar de wereld en mijn eigen stijl als beeldmaker. In november 2016 zit ik in het eindexamenjaar en krijgen we een aantal lessen bedrijfskunde. Een van de beste bruidsfotografen van het Verenigd Koninkrijk komt dan ter sprake: Jeff Ascough. Het verhaal over deze fotograaf maakt me nieuwsgierig zoek ik zijn werk meteen op. Tot mijn grote verbazing herken ik veel van zijn stijl en manier van werken in die van mezelf. Ik word geconfronteerd met het idee dat ook een bruiloft op een eigen manier gefotografeerd kan worden en hoe mooi dat is.

Een half jaar later, als ik inmiddels ben afgestudeerd, valt de uitnodiging voor de bruiloft van mijn neef op de mat. Ik moet opnieuw denken aan Jeff Ascough en zijn benadering van een bruiloft laat me niet meer los. Ik vraag mijn neef en zijn aanstaande of ik hun bruiloft vanuit mijn eigen visie mag fotograferen. Ze reageren enthousiast maar vertellen er wel bij dat ze zelf al een fotograaf hebben ingehuurd. Ik vind dat geen probleem en gelukkig vindt hij het, na overleg, goed als ik ook kom fotograferen op de grote dag van Rob en Inge. Zo krijgen zij gegarandeerd de foto’s die zij voor ogen hebben van hem. En kan ik – zonder dat er iets van afhangt – ontdekken of het lukt om met mijn eigen manier van kijken naar de wereld een bruiloft vast te leggen en alle gedachtes over wat bruidsfotografie zou moeten zijn los te laten.

Dan, op 9 september 2017, is het zover. Ik rij op deze regenachtige dag naar het Inge’s ouderlijk huis waar ze zich klaarmaakt. Hier begin ik met foto’s maken. Als ze dan helemaal klaar is, stapt Inge zenuwachtig de woonkamer in waar haar naaste familie haar opwachten voor de first look. Dan belt haar aanstaande Rob aan om haar op te halen. Met Buienradar in de hand rijden we naar de kasteelruïne. Gelukkig hebben ze ruim de tijd uitgetrokken voor de fotoshoot op deze locatie. Na een kleine twintig minuten wachten is het eindelijk droog. Ik geef de hoofdfotograaf de ruimte om de foto’s te maken die Rob en Inge met hem besproken hadden, terwijl ik me vooral focus op de spontane en onopvallende momenten tussendoor. Ik kijk vooral om te zien wat er gebeurt en druk pas op de ontspanknop van mijn camera als ik voel dat het juiste moment zich heeft aangediend zonder te sturen. Dat blijf ik de rest van de dag doen en ik vergeet haast dat ik ook gast ben. Dat realiseer ik me pas weer als ik met mijn familie aan tafel zit tijdens het diner. Tijdens het feest ben ik weer helemaal fotograaf en wil ik geen moment missen. Het is prachtig om te zien hoe mijn neef en zijn kersverse echtgenote letterlijk omringd worden op de dansvloer door alleen maar liefdevolle mensen. Om het allemaal perfect in beeld te krijgen ga ik met mijn camera op de grond liggen. Iets wat tijdens familiefeesten nog weleens aangehaald wordt.

Laat je verrassen door de extreme mate van spontaniteit, oprechtheid en liefde die je op de foto's terug gaat zien. Geen gemaakte poses maar een fotografe die er de hele dag blijkt te zijn geweest, maar waar je als bruidspaar nauwelijks iets van merkt. Tijdens de laatste dans lag ze zelfs op de grond voor een meesterlijke foto van ons en enkele gasten om ons heen. Helemaal geweldig! Wij zijn enorm blij dat Josephine de fotografe was op deze speciale dag en wij kunnen haar dan ook van harte aanbevelen!

Rob (35) & Inge (38), Geleen

Als ik een week later de beelden ga bewerken, realiseer ik me niet alleen dat het mogelijk is om daadwerkelijk op mijn eigen manier een bruiloft te fotograferen, maar ook hoe bijzonder een bruiloft eigenlijk is. Een dag als deze is een van de spaarzame momenten waarop echt alle dierbare familieleden en vrienden bij elkaar zijn. Ik besef hoe waardevol het is, om van dit soort speciale gelegenheden foto’s te mogen maken en hoe ik een bruidspaar echt iets kostbaars kan geven, nu ik dit ervaren heb met mijn eigen familie. Als ik een tijd later nog eens de foto’s van deze bruiloft doorneem voor het maken van het trouwalbum, zie ik nog meer in hoe waardevol deze foto’s zijn. Ik kom een foto tegen waar ik mijn vader op zie staan. Dan bekruipt me het gevoel dat ik nooit foto’s zal hebben van dit soort dierbare momenten met hem, als ik ooit zelf ga trouwen bijvoorbeeld. Want inmiddels is hij er niet meer. Het maakt mijn werk als bruidsfotograaf alleen maar zinvoller: liefdevolle herinneringen met dierbaren vastleggen voor anderen omdat ik als geen ander weet hoe het is als dat niet meer kan.

Leveranciers van deze bruiloft


De trouwfoto's

Bekijk de trouwfoto's van Robs en Inge's bruiloft hieronder:

Benieuwd naar hoe ik jullie grote dag kan vastleggen? Lees meer over de mogelijkheden en mijn werkwijze op de pagina over:

Trouwfotografie